Hoeveel is uw auto waard?

Defecte auto

Wanneer uw auto dusdanig kapot is dat de auto bijna geen waarde meer heeft, dan kunt u overwegen om deze auto te verkopen aan een autosloperij. Een autosloperij is een bedrijf waar auto’s gedemonteerd en gerecycled worden. De autosloperijen zijn gespecialiseerd in het milieuvriendelijk recyclen van defecte auto. Waar vroeger bij een autosloperij eigenlijk nergens naar gekeken werd is dat nu wel een stuk anders. De autosloperijen zijn al zover door ontwikkeld dat op dit moment een auto voor bijna 99 procent gerecycled kan worden. Het streven is uiteraard om over een aantal jaar 100 procent van een auto te recyclen.

Uw defecte auto verkopen

Uw defecte auto verkopen kan tegenwoordig heel makkelijk online. Dit kunt u doen doormiddel van het invullen van een aanvraagformulier op de website van een autosloperij. U kan op het aanvraagformulier de gegevens van uw auto invullen zoals kenteken, merk/model, schades, mankementen en kilometerstand. Het is daarnaast ook noodzakelijk dat u uw persoonsgegevens invult, zodat er met u contact opgenomen kan worden omtrent het bod op uw defecte auto. De inkoopmedewerker zal met behulp van de gegevens van de auto, omschrijving en foto’s een realistisch bod uitbrengen. Dit bod zal u binnen een dag ontvangen. Als dit voor u akkoord is dan kan de auto in principe binnen 2 dagen opgehaald worden. De auto word opgehaald door de gratis ophaaldienst van de sloperij op de door uw gewenste locatie, dag en tijdstip. Het afgesproken bedrag krijgt u ter plaatse contant uitbetaald en daarnaast krijgt u ook het vrijwaringsbewijs ter plaatse.

defecte auto verkopen

Welke papieren zijn nodig?

Bij het ophalen van uw defecte auto heeft u al originele papieren nodig van de auto. De papieren bestaan het uit kentekenpasje met tenaamstellingscode. Als u de auto al voor 2014 op naam heeft staan dan heeft u de oude papieren versie nodig, deze bestaan uit deel 1a,1b en deel 2. Mocht u van deze papieren een deel kwijt zijn of alles, dan kunt u via de site van het RDW een demontagecode aanvragen, deze is geheel gratis. Deze ontvangt u dan per mail, hiermee is het ook mogelijk om de auto over te schrijven. Anders kan de auto niet overgeschreven worden en kunt u dus ook niet het vrijwaringsbewijs in bezit krijgen. Zonder vrijwaringsbewijs is het niet mogelijk om de verzekering op te zeggen.

RDW erkende autosloperij

Dit vrijwaringsbewijs kunt u dus alleen krijgen als u de defecte auto verkoopt aan RDW erkende autosloperij. Alleen RDW erkende autosloperijen mogen vrijwaringsbewijzen uitgeven en zijn ook de enige die dat kunnen. Naast dat ze vrijwaringsbewijzen mogen uitgeven zijn ze ook gevoegd om een defecte auto te vervoeren, auto’s te naam stellen, Apk keuringen uit te voeren en voertuigen op bedrijfsvoorraad plaatsen. U kunt via de website van het RDW een locatiezoeker vinden, hierop kunt u zien welke bedrijven in de buurt aangesloten zitten bij het RDW en waar u dus uw auto veilig kan verkopen. Naast het RDW zitten autosloperijen vaak ook bij meerdere organisaties aangesloten zoals Stiba, ARN, VBV en KZD.